Tuesday 1 November 2011

Resepi MasterChef

Assalam..

Seronoknya..walaupun aku tak berapa pandai lah dalam kerja masak memasak ni, tapi bab menyalin resepi mahupun menonton rancangan masak memasak memang lah jadi faberet aku..hehe, menonton pun jadilah kan..lengkali nak masak, flashback balik kaedah kaedahnye..hehe.. Nak dijadikan cerita akulah antara yang sangat2 meminati rancangan MasterChef kat Astro Ria start pukul 9.00p.m sampai pukul 10.00p.m

Tapi bermula semalam MasterChef habis pukul 9.30p.m..alooo sedih tau tak dapat tengok lama lama..Disebabkan tengok aje dah meleleh air liur..kecur liur tengok diorang men decorate masakan mereka, apa lagi aku pun google ler resepi yang aku berkenan..

Bagus tau, masakan diorang simple aje tapi ada juga lah yang berpeluh nak menyediakan.. Tapi resepi yang aku copy & paste ni yang simple but nampak tasty tau.. Sedap ke tidak kene lah try buat sendiri..insyallah bila free nanti aku ingat nak buat, nanti aku eksyen kat korang..hehe ntah bila lah dia nak buat tu?




GEGULI GUMBO IBU - AZILAH  (MASTERCHEF)


Bahan-Bahan:


Sepotong dada ayam - dicincang (tapi aku nak try bahagian peha lah ada lemak lemak sikit)
2 ekor udang - dicincang
1 mangkuk susu segar
3 biji tomato
50g Kacang Buncis
50g Kacang pis
5 sudu besar tepung gandum
1 biji telur 
1 biji bawang besar - potong dadu
5 ulas bawang putih
Garam / black paper - secukup rasa
5 biji ubi kentang - dihiris

Cara-cara memasak Bebola Ayam:
  • Tumis bawang putih dan lada hitam hingga naik bau.
  • Masukkan daging ayam dan udang.
  • Masukkan bawang besar, perasakan dengan garam. Ketepikan.
  • Masukkan tepung gandum, bentukkan bebola.
  • Golekkan telur yang dikacau.
  • Goreng hingga keemasan.

Cara-cara memasak Sos Tomato Kentang:
  • Rebus tomato dan kacang buncis.
  • Goreng hirisan kentang hingga garing.
  • Kisar lumat tomato dan kacang buncis. Tumiskan dalam kuali.
  • Didirikan seketika, tambahkan susu segar dan kentang yang digoreng tadi.
  • Untuk hiasan, goreng biji kacang pis bersama garam dan lada hitam.
  • Hidangkan dalam pinggan.



 Cucur Udang, Ubi Manis dengan Sos Mangga - Saiful

Bahan-bahan:

Tepung Gandum
4 ekor udang
Mangga
1 biji lobak 
1 biji telur
1 biji ubi manis
Gula
Ceram
Serbuk Lada Putih - secukup rasa
Garam
Minyak Masak - untuk mengoreng
Pisang


Cara-cara memasak Sambal:
  • Buang kulit udang, asingkan isi udang, cincang isi udang dan perap dengan serbuk lada putih dan garam.
  • Masukkan tepung dalam mangkuk, masukkan telur kuning, ceram, air dan isi udang, gaul sampai sebati.
  • Panaskan minyak, kemudian goreng sampai keemasan, setelah masak letak didalam pinggan.
  • Buang kulit mangga ambil isi dan potong dadu, kemudian tumis isi mangga, campur dengan gula dan ceram ketepikan.
  • Potong ubi manis tadi ke 4 bahagian dan goreng dengan minyak. Setelah ceram mangga itu masak masukkan dalam mesin pengisah sampai halus.
  • Ambil pisang yang telah masak potong 2 bahagian letak dalam pinggan yang cantik.
  • Susun semua bahan yang telah masak dalam pinggan tuang dengan sos mangga itu dan hias.
 

~ S E L A M A T . B E R S A M A  . S A M A  . M E N C U B A ~ 

No comments:

Post a Comment

Terima kasih daun keladi, ada masa comment lagi okeh =D